"Руски газ продължава да тече към няколко европейски страни, за които се твърди, че са се отказали от него", това е заявил директорът на "Газпром" Алексей Милер в интервю, фрагмент от което е публикувано в Telegram. "Такива доставки минават и през газовия хъб в Австрия и за страните от Югоизточна Европа", цитира ТАСС.

"Молекулите в главния газопровод нямат национално оцветяване. Операциите за обмен на суап са доста често срещани и знаем, че руският газ отива в много страни, които са декларирали отказ да използват руски газ", е заявил Милер. "По този начин "Газпром" доставя газ за Европа по договори до австрийския хъб, от който той отива в други страни от ЕС, както и в страните от Югоизточна Европа".

"Разбира се, руският газ не се предлага на европейския пазар в малки количества. И още веднъж ще подчертая - дори в тези страни, които декларират, че няма руски газ на националния им пазар. Това не е така", е добавил Милер.

"Газпром" доставя газ на големия европейски газов хъб в "Баумгартен" транзитно през територията на Украйна, по-специално през руската компресорна станция "Суджа", отбеляза директорът на "Газпром".