Специалният пратеник на ЕС за диалога Сърбия-Косово Мирослав Лайчак каза, че споразумението за Общността на сръбските общини (ОСО) трябва да бъде приложено, добавяйки, че "никой разумен човек не иска нова Република Сръбска в Косово", в интервю за прищинския вестник Gazeta Express.

В интервюто Лайчак каза, че Косово и Сърбия трябва да изпълнят всичко договорено до момента в Брюксел и добави, че Косово и Сърбия имат право да внесат своите предложения за ОСО.

"Никой разумен човек не иска нова Република Сръбска в Косово. Сърбия има право да внесе своите предложения за ОСО, но косовската страна няма да бъде принудена да подписва нищо, което е вредно за тях. "Посещението ми в Прищина и Белград с Габриел Ескобар имаше три цели“, каза Лайчак.

Говорейки за съвместното посещение в Прищина и Белград с представителя на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, Лайчак каза, че това посещение е имало три цели, първата от които е да изпрати послание за единство и да покаже, че ЕС посредничи в диалога и има подкрепата на САЩ.

Второ, той заявява, че трябва "да се изслушат партньорите и да се говори с тях как да продължи процеса и трето, да се обсъдят някои актуални въпроси“.

Лайчак посочва, че няма краен срок за окончателно споразумение, но добавя, че ако има желание, то може да бъде постигнато до няколко месеца.

Словашкият дипломат не дава конкретен отговор на въпроса дали ОСО ще има изпълнителни правомощия.

Той заявява, че никой няма да напише текст и да каже "Подпишете го!", и добавя, че "Вие сте равноправна страна в процеса и имате абсолютното право да представяте предложенията си в процеса".

"И вместо да казваме, че не искаме това или не искаме онова, би било по-добре да кажем "Предлагаме това.“, "Така искаме да бъде направено.“, каза Лайчак.

На въпрос дали Сърбия има право да прави предложения за ОСО, той отговори:

"Разбира се, защото сте равноправни страни и можете да спорите. И ние сме тук, за да ви помогнем с идеи, които се основават на европейския стандарт и европейския модел“, каза Лайчак

На въпрос дали вярва, че Александър Вучич и Албин Курти биха могли да постигнат окончателно споразумение, Лайчак отговори утвърдително, заявявайки, че те са двама силни лидери, които имат подкрепата на хората да направят нещо.

"Те знаят, че това са и очакванията на международната общност. Но преди всичко мисля, че те са длъжни да нормализират отношенията, защото сегашната ситуация не е добра. Така че те имат това, от което се нуждаят и могат да вземат тези решения. Не казвам, че е лесно, защото е изключително чувствително, но имаме лидери със силни мандати и те могат да го направят“, каза той, предава Танюг.

На въпрос дали ЕС е избрал правилния формат за разговори или дали не би било по-добре да се организира конференция, на която да присъстват други лидери на ЕС, Лайчак каза, че смята, че настоящият формат е подходящ, защото конференциите се организират, когато става въпрос за големи кризи или когато има опасност от голям въоръжен конфликт, което в случая не е така.

"За щастие не сме в тази фаза. Имаме процес, който се подпомага от ЕС и който е много логичен, защото Косово и Сърбия имат за цел членство в ЕС и само Европейският съюз може да направи това. И второ, искаме да сме сигурни, че всички споразумения доближават Косово и Сърбия към Европейския съюз. Това са споразумения, основани на правилата и стандартите на ЕС. Така че форматът на ЕС е логичен“, каза Лайчак.

Превод и редакция: Юлиян Марков