Косово и Албания подписаха във вторник споразумение за уеднаквяване на букварите за първолаци от 2022 година. Договорът бе подписан от министрите на образованието на двете страни Арбери Нагавци от Косово и Евис Куши от Албания, пише прищинското издание Gazeta Express.

Инициативата за нов съвместен буквар стартира по време на съвместна среща на правителствата на Албания и Косово, проведена в Елбасан, като целта е новият учебник за начинаещи да бъде представен през учебната 2022-2023 година.

Косовският министър на образованието Арбери Нагавчи каза, че е уверена, че новата съвместният учебник ще започне да се използва в началото на следващата учебна година. Тя каза, че сътрудничеството в образованието между двете страни е много важно, като добави, че те се ангажират да засилят допълнително сътрудничеството.

Албанският министър на образованието Евис Куши, който дойде в Прищина, за да подпише споразумението, каза, че използването на общ буквар е необходимо и за двете страни. Тя каза, че двете страни имат добро сътрудничество и спомена подписаното по време на съвместно заседание на двете правителства споразумение за улесняване на процедурите за признаване на взаимни дипломи и сътрудничество за издаване на книга за албанския език и култура за албанците, живеещи в диаспората.

Превод и редакция: Иван Христов