Бившият световен шампион по шах и отявлен критик на Кремъл Гари Каспаров избухна срещу руското ръководство в интервю пред журналист на Kathimerini, направено по време на посещението му в Атина в хода на бунта на Пригожин.

По думите на Каспаров, Путинска Русия е "мафиотска държава“. Самият Путин е "фалшив лидер“, а също така в момента страната е "фашистка диктатура“. Според него смяната на режима в Русия ще дойде с победата на Украйна.

"Това, което се случи сега (бунтът на Пригожин) е демонстрация, че цялата политическа система в Русия е декорация. Всички тези институции, Сенатът, парламентът и всички други институции, са [построени] върху пясък. И дори Путин е някакъв фалшив лидер. Това е мафиотска държава, основана на страх, основана на корупция, а също и на липса на политически институции, които биха могли да се борят срещу това заграбване на властта. Ако разрушите политическите институции, ако създадете политическа пустиня. Кой оцелява в пустинята? Змии, скорпиони, плъхове. И сега можете да видите, че политическият процес, който Путин не искаше да бъде извършен чрез избори, се извършва с чука“, казва шахматната легенда.

"Русия е фашистка диктатура. Можем да говорим за възстановяването на това, когато приключи. Към днешна дата Русия се сравнява с Нацистка Германия, но сега тя се трансформира в нещо друго, защото не можете да си представите Гьоринг и Химлер да се борят за власт, а Хитлер да казва: "Да видим кой ще спечели.“ Така че дори диктатурата е фалшива в Русия. Ето защо смятам, че преди прахът да се улегне, преди Украйна да спечели войната и преди Русия да се разпадне, не можем да говорим за бъдещите договорености.

Но какво може да бъде бъдещето на Русия в светлината на евентуален колапс? Каспаров, заедно с бизнесмена Михаил Ходорковски, вярват, че смяната на режима в Русия ще дойде с победата на Украйна:

"Победата на Украйна е задължителна за Русия, за да се отдалечи от фашизма на Путин. И, между другото, още преди Украйна да спечели войната, можехме да видим, че лошата война имаше ефект върху Русия. Ако историята е ориентир, всички лоши войни в Русия са довели до бунтове и революции. И тази война има стотици хиляди мъже, хвърлени в тази война, без да разбират защо се бият. Ето защо в Русия пропастта между бедни и богати е огромна. В Русия съотношението между богатство и бедност е по-лошо, отколкото в много африкански страни. И изведнъж имате стотици хиляди мъже, въоръжени във война, която върви зле. И е само въпрос на време да имате лидер, който да каже: "Да възстановим справедливостта“. Справедливостта е вълшебна дума в Русия, тя е историческа. А социалните медии дават ясна картина, че "босовете“ не водят войната и че бедните се бият и умират. Хората знаят, че "босовете“ имат много богат живот, независимо дали е в Москва или на Лазурния бряг, или другаде. Но докато животът беше наред, те не се интересуваха от богатите хора. Но сега те трябва да умират, докато "шефовете“ все още правят купища пари. И тогава някой ще каже: "Знаете ли какво? Имаме оръжия. Нека възстановим справедливостта“, казва Каспаров.

"Сега, за разлика от 1917 г. и болшевиките, там няма политическо крило, което да поеме властта. Това е път към хаоса. И ние се надяваме, че хаосът по същество ще сложи край на Руската империя, защото е време да си отиде. Ние сме в XXI век. И от пепелта на тази империя се надяваме, че можем да възкресим една по-добра Русия, която ще бъде част от евроатлантическото геополитическо пространство", пожелава си критикът на Путин.