Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е представил военните планове и цели на Израел в ивицата Газа, говорейки на заседание на Комисията по външни работи и отбрана на Кнесета в Тел Авив, предаде The Times of Israel.

Галант е съобщил, че целите включват елиминиране на терористичната групировка "Хамас" чрез унищожаване на нейния военен и правителствен капацитет и пълно премахване на всякаква отговорност, която Израел има над Газа, чрез създаване на нов "режим за сигурност" в ивицата.

Галант е допълнил, че войната ще има три основни фази.

"Намираме се в първата фаза, в която се провежда военна кампания с [въздушни удари], а по-късно и с [наземни] маневри с цел унищожаване на оперативни лица и повреждане на инфраструктурата, за да се разгроми и унищожи "Хамас", е заявил той. 

Втората фаза ще бъде продължаване на бойните действия, но с по-ниска интензивност, тъй като войските ще работят за "елиминиране на огнищата на съпротива".

"Третият етап ще бъде създаването на нов режим на сигурност в ивицата Газа, премахването на отговорността на Израел за ежедневния живот в ивицата  и създаването на нова реалност на сигурност за гражданите на Израел и жителите на [района около Газа]", е информирал Галант.