Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е уведомил семействата на заложниците, пленени от ХАМАС в Газа на 7 октомври, че Израел е "по-близо от всякога" до постигането на споразумение за освобождаването им, съобщава Channel 12.

В изказването си Галант е признал, че преди месец е бил песимист относно възможността за постигане на споразумение в краткосрочен план.

Въпреки това той е отбелязал, че една от основните му цели по време на срещите му в САЩ е била да окаже натиск върху ХАМАС за постигане на споразумение, което не може да бъде подобрено с друго предложение. "Днес, и го казвам предпазливо, сме по-близо от всякога", е посочил той.

Съобщението идва в момент, когато израелският кабинет по сигурността се събира, за да обсъди последното предложение за прекратяване на огъня, свързано със заложниците, след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху реши да изпрати делегация на следващия кръг непреки преговори.

В същото време един от израелските преговарящи е заявил пред The Times of Israel, че "има реален шанс" за постигане на сделка с ХАМАС.