В момента се проверяват данни за състоянието на Ростовската атомна електроцентрала (АЕЦ), но не е изключено руските власти да крият информация за техногенна катастрофа.

Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов, коментирайки информация от руски канали за предполагаемо изтичане на радиация в атомна електроцентрала, предава УНИАН.

 "Разбира се, всички украинци и ние с вас очакваме добри новини, че все пак ще има пожар на територията на Руската федерация, но ние проверяваме, наблюдаваме информацията, която се разпространява от руската общественост трябва да се третира много внимателно и да се раздели на няколко порядъка“, подчерта той.

По думите му, Русия е затворена държава, която "лъже за всякакви реални проблеми, включително техногенни“. Според него примерът с Чернобил в СССР е "много красноречив“, защото тогава са се опитвали да не говорят за аварията.

"Не можем да изключим проблеми от този род и да кажем днес напълно, че това не е така - няма причина за това. Трябва да проверим факта, че режимът на Путин може да скрие истината за сериозни проблеми в енергетиката от собствените си граждани, от международната общност. Да, може. Такава е природата на диктатурата. Но все някога ще научим истината“, подчерта Юсов.

Както стана известно, в социалните мрежи започна да се разпространява информация за изтичане на радиация поради изпускане на радиоактивна вода в Ростовската атомна електроцентрала. Няма потвърждение. Росенергоатом нарече тази информация фейк.