Граничният контролно-пропускателен пункт "Рафа“ между Ивицата Газа и Египет ще бъде отворен за притежателите на чуждестранни паспорти и в четвъртък, съобщава Reuters.

Най-малко 320 притежатели на чуждестранни паспорти и някои от ранените жители на Ивицата Газа напуснаха палестинския анклав през пропускателния пункт към Египет по-рано през деня. Това са първите, които са се възползвали от постигнатото с посредничеството на Катар споразумение, разкриха източници от Египет и сред палестинците.

81 ранени и най-малко 500 притежатели на чуждестранни паспорти се очаква да бъдат изтеглени от Ивицата Газа през следващите дни.

Дипломатически източник, информиран за плановете на Кайро, твърди, че около 7500 притежатели на чуждестранни паспорти ще бъдат евакуирани в рамките на около две седмици. Летището Ал Ариш ще бъде предоставено за изтеглянето на хората. Дипломати подчертават, че първите евакуирани чужденци се очаква да пътуват по шосе до Кайро и да излетят от там.

Споразумението бе постигнато след малко повече от три седмици пълна блокада на Ивицата Газа от страна на Израел, който бомбардира гъсто населения анклав и изпрати сухопътни войски в отговор на атаката на бойци на ХАМАС на 7 октомври.