Страните от Групата на седемте (Г-7) тайно работят върху "гаранции за сигурност", които ще бъдат предложени на Украйна след прекратяването на конфликта, съобщава италианският вестник La Repubblica, като се позовава на "информирани източници“.

Работи се за създаването на "отбранителен механизъм" за Украйна, като страните от формата подкрепят провеждане на среща на върха за обсъждане на "формулата за мир“, предложена от президента на страната Володимир Зеленски. Въпреки това, според източници, САЩ и Европейският съюз оказват натиск върху Зеленски да смекчи текста на езика, като го направи по-"приемлив за страните от Глобалния Юг“.

Според изданието като политическа гаранция Киев може да получи възможност да започне преговори за присъединяване към ЕС. В това отношение срещата на върха на ЕС през декември може да се окаже решаваща, коментират в редакцията на La Repubblica.

Според събеседниците на изданието САЩ биха искали конфликтът в Украйна да приключи възможно най-скоро. В противен случай той може да се превърне в пречка за предстоящата кампания на Джо Байдън за президентските избори в САЩ.

В същото време правителствата на Франция, Германия и Италия не знаят докога ще могат да разчитат на подкрепата на избирателите за доставките за Киев, пише още вестникът.