Франция не вижда желание от страна на Русия да извърши военна инвазия на територията на Украйна, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан по телевизионния канал France 2, цитиран от TACC.

"Ситуацията е много сериозна: десетки хиляди руски войници се намират близо до украинската граница, очакват се военни маневри с участието на руски и белоруски войски в близост до границите на Украйна. Има всички условия за инвазия", каза външният министър. . "Но към днешна дата нямаме информация за желанието на руския президент Владимир Путин да премине към действие“, добавя Льо Дриан.

Министърът отбеляза, че сега приоритет трябва да бъде работата по намаляване на напрежението в региона. Той също така изрази мнение, че по време на последната среща на политическите съветници от страните от "Нормандския формат“ от преговорите за Украйна (Русия, Украйна, Франция и Германия) "е постигнат скромен напредък“, но има потенциал за успех. "Можем да постигнем споразумение за Украйна. Условията са известни, необходима е само политическа воля, за да се избегне най-лошото", каза Льо Дриан.

Превод и редакция: Юлиян Марков