Френският президент Еманюел Макрон все още не е издигнал кандидатурата си за втори мандат на предстоящите президентски избори през април, тъй като в момента е зает с разрешаването на международната ситуация. Това заяви в петък френският външен министър на Франция Жан-Ив льо Дриан в интервю за телевизионния канал LCI.

"Държавният глава предпочита да преговаря като президент на Франция, а не като кандидат за този пост“, каза министърът. Според Льо Дриан "международната ситуация все още е много опасна".

Президентските избори във Франция ще се проведат в два тура - 10 и 24 април. Към днешна дата над 40 кандидати обявиха планове за участие в изборния маратон. Кандидатури за президент бяха представени от лидера на "Национално обединение" Марин Льо Пен, ръководителя на централния регион Ил дьо Франс, Валери Пекрес, представляващ Републиканската партия, кметът на Париж , Ан Идалго, кандидатстваща от името на социалистите и лидера на движението "Реконкиста" Ерик Земор.

Макрон все още не е обявил плановете си, въпреки че до деня на гласуването остават 51 дни. От всички предшественици на Макрон само Франсоа Митеран, който ръководеше Франция от 1981 до 1995 г., обяви кандидатурата си за втори мандат по-късно от останалите. Той направи съответното изявление 33 дни преди първия кръг, който се проведе на 24 април 1988 г.

Настоящата предизборна кампания ще започне на 4 март с приключване на регистрацията на кандидатите.

Превод и редакция: Юлиян Марков