Парламентът на Франция одобри  увеличение на военните разходи с милиарди до края на десетилетията, предава Associated Press, като отбелязва, че решението на депутатите е подтикнато от войната в Украна и бързо нарастващите глобални заплахи.

Държавният глава Еманюел Макрон настоя за по-голям бюджет, който ще изразходва 413 милиарда евро - най-значителното увеличение на разходите за френската армия от половин век насам. Парите ще модернизират ядрения арсенал на Франция, ще увеличат разходите за разузнаване и ще бъдат използвани за финансиране на повече оръжия с дистанционно управление.

По думите му тласъкът е необходим, за да се гарантира "нашата свобода, нашата сигурност, нашия просперитет, нашето място в света“. Министърът на отбраната го сравни с натиска на Франция през 60-те години на миналия век да разработи ядрени оръжия, което в крайна сметка страната в една от най-големите военни сили в света.

Новият военен план включва удвояване на броя на резервистите и засилване на киберотбраната, както и увеличаване на капацитета за производство на оръжия както за подпомагане на Украйна, така и за поддържане на адекватното снабдяване на френската армия.

Новият бюджет за периода 2024-2030 г. е с над една трета по-висок от последния план за военни разходи от 295 милиарда евро за 2019-2025 г

Законопроектът спечели окончателно одобрение в Националното събрание, долната камара на парламента, в сряда, когато бе приет с 244 гласа "за“ и 37 "против“. По-рано през деня бе одобрен и от Сенат в четвъртък с 313 гласа "за“ срещу 17 "против“.

Партията на Макрон няма мнозинство в нито една камара на парламента, но военните отдавна се оплакват от свиването на разходите за въоръжени сили, а консервативните и крайнодесните партии са склонни да подкрепят инвестициите в отбраната, коментира агенцията.

Планирано е Макрон да говори с представители на отбраната по-късно през деня, в навечерието на честванията на Деня на Бастилията.