Френските изтребители Mirage 2000-5, предназначени за Украйна, ще бъдат модифицирани, за да могат да нанасят удари по наземни цели, съобщава Kyiv Independent, като се позовава  на публикация във френското издание Sud-Ouest.

"В статията на френското издание, в която подробно се описва работата, извършвана във военновъздушната база в Казо, изданието посочва, че модификациите на самолетите ще бъдат извършени в съоръжението", съобщава Kyiv Independent. Mirage 2000 е многоцелеви самолет, разработен в края на 70-те години на миналия век и представен през 1984 г. Версията 2000-5 е с модернизирани радарни системи и може да носи горивни резервоари, което значително увеличава неговия обсег. Той е изтребител от четвърто поколение, което означава, че е от същия клас като американския F-16. 

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 6 юни, че неуточнен брой самолети ще бъдат прехвърлени на Украйна, но не предостави график. Говорейки по френската телевизия след приключването на честванията на 80-годишнината от Десанта в Нормандия, Макрон заяви също, че страната му ще обучава украински пилоти. "Утре ще започнем ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на изтребители Mirage 2000-5 на Украйна, произведени от френския производител Dassault, и ще обучим украинските им пилоти във Франция", заяви той по време на интервюто на живо.