Политическите партии във Франция побързаха да изградят обединен фронт, насочен към блокиране на пътя към правителството на крайнодясното Национално обединение (НО) на Марин льо Пен в понеделник, след като постигна исторически успехи, за да спечели първия тур на парламентарните избори, пише Reuters.

НО и неговите съюзници спечелиха неделния кръг с 33% от гласовете, следвани от левия блок с 28% и доста пред центристите на президента Еманюел Макрон, които събраха само 20%, показват официалните резултати от вътрешното министерство.

Както коментира агенцияа, резултатът на НО не беше по-голям от очакваното, това все пак беше огромен неуспех за Макрон, който свика предсрочните избори, след като неговата коалиция беше победена от РО на изборите за Европейски парламент миналия месец.

Дали антиимигрантското, евроскептично НО ще може да състави правителство сега ще зависи от това колко успешно другите партии успеят да блокират Льо Пен, като се обединят около най-добре позиционираните конкурентни кандидати в стотици избирателни райони във Франция.

Лидерите както на левия Нов народен фронт, така и на центристкия алианс на Макрон посочиха в неделя вечерта, че ще оттеглят собствените си кандидати в райони, където друг кандидат е в по-добра позиция да победи НО на балотажа следващата неделя.

Не беше ясно обаче дали такъв пакт винаги ще се прилага, ако левият кандидат е от крайнолявата партия "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меланшон, един от основните членове на Новия народен фронт.

Пламенен оратор, Меланшон е една от най-спорните фигури във френската политика, едновременно ентусиазиращ и ужасяващ избирателите с необузданите си предложения за данъци и разходи и реторика за класова война.

Финансовият министър Бруно льо Мейр, съюзник на Макрон, изключи възможността да призовава избирателите да изберат кандидат от Левицата. "Левицата е опасност за нацията“, заяви той пред радио France Inter.

Марин Тонделие, високопоставен член на Зелените в рамките на левия алианс, заяви пред същата радиостанция минути по-късно, че е "абсолютно разстроена" от позицията на Льо Мейр, наричайки я "страхлива и привилегирована".

Анализаторът на Ipsos Матийо Гайар изчисли, че първият кръг е оставил потенциал за тристранни състезания за 306 от 577-те места в Националното събрание на Франция, подчертавайки мащаба на несиурността.

Докато т. нар. "републикански фронт“ срещу крайната десница като цяло е работил в миналото, анализаторите се съмняват дали френските гласоподаватели все още са готови да гласуват на втори тур според указанията на политическите лидери.

Дългогодишен парий за мнозина във Франция, НО сега е по-близо до властта, отколкото някога е бил. Льо Пен се опита да изчисти имиджа на партия, известна с расизъм и антисемитизъм, тактика, която проработи на фона на гнева на избирателите към Макрон, високите разходи за живот и нарастващите опасения относно имиграцията.

Едно правителство, ръководено от НО, би повдигнало големи въпроси за това накъде се е запътил Европейският съюз, като се има предвид дългогодишната съпротива на партията срещу по-нататъшната интеграция в ЕС.

Основният алтернативен сценарий на правителство, ръководено от НО, би бил блокиран парламент, който потенциално ще направи Франция неуправляема за остатъка от президентството на Макрон, което трябва да продължи до 2027 г.

В избирателни райони, където нито един кандидат не спечели категорично на първия тур, първите двама кандидати, както и всеки кандидат с повече от 12,5% от общия брой регистрирани избиратели в този избирателен район, трябва до вторник вечерта да потвърдят дали ще участват на втория.

При маневрите след вота премиерът Габриел Атал спря плановете за реформа за безработицата, която би намалила обезщетенията на търсещите работа - ход, който може да улесни левите избиратели да подкрепят съюзниците на Макрон.

Междувременно депутатите от НО призоваха дясноцентристките политици в партията на Републиканците, които получиха по-малко от 7% от гласовете на първия тур, да се оттеглят от райони, където подобен ход би бил в полза на НО.

Жордан Бардела, избраният от НО министър-председател, ако спечели абсолютно мнозинство, съсредоточи атаките си върху левите партии, издавайки съобщение в социалните медии, описвайки крайната левица като "екзистенциална заплаха“ за Франция.

Разбивка на първия тур на гласуването от Ipsos показа, че левият алианс е постигнал е спечелил 48% от гласовете на 18-24-годишните и 38% сред 25-34-годишните.

НО и неговите съюзници събраха съответно 33% и 32% от тези възрастови категории, но излязоха начело с гласоподаватели в по-високите възрастови групи, най-вече 50-59-годишните.