В неделя френското правителство побърза да успокои фермерите в страната в последен опит да предотврати мащабна блокада на френската столица тази седмица. Лидерите на селскостопанските профсъюзи обаче не показаха признаци на отстъпление от продължаващите си протести по повод на редица недоволства, свързани с данъци, регулации и цени, пише европейската редакция на Politico.

Новоизбраният министър-председател на Франция Габриел Атъл посети в неделя ферма в Индре е Лоар, а министърът на земеделието Марк Фесно обеща, че още във вторник ще бъдат представени нови мерки за решаване на проблемите на фермерите както на европейско, така и на национално равнище.

Министрите се опитват да предотвратят обещаната "обсада" на Париж от страна на фермерите, като основните пътища във Франция вече са блокирани.

В неделя Атал призна, че през последните десетилетия дългогодишните правила са хвърляли "тояги в колелата" и са стоварвали нови тежести върху фермерите, и изрази съжаление, че политиката сякаш противопоставя фермерите на околната среда. Макар че в петък обяви някои отстъпки, Атал заяви, че е наясно, че правителството все още не е разгледало въпросите, които са в основата на недоволството на земеделските производители.

Ключовите лидери на земеделските профсъюзи не изглеждат впечатлени от обещанията на правителството.

"Плановете за пълномащабна акция не са се променили", заяви Арно Русо, ръководител на профсъюза на земеделските производители FNSEA. Говорейки пред BFMTV от барикадата край Бове, северно от Париж, Русо призова фермерите да си починат преди седмицата, "изпълнена с опасности".

Недоволството на фермерите прерасна в големи протести в цяла Европа, предизвикани от оплаквания срещу екологичните разпоредби и увеличаването на данъците върху дизеловото гориво. Въпреки значителните субсидии от Общата селскостопанска политика на ЕС, крайно десни политически групи все повече се опитват да се възползват от гнева на фермерите, като свързват техните опасения с технократите от ЕС и чуждестранните мигранти.

Марин Льо Пен, ръководител на крайнодясната партия във Франция, също се срещна със земеделски производители в неделя, като постави въпроса дали правителството иска да "изкорени" френското селско стопанство, за да продължи глобализацията.