Френските фермери планират да блокират влизането и излизането от Париж на 26 януари, ако френското правителство не въведе мерки за решаване на селскостопанската криза в страната, съобщи BFM TV на 25 януари.

Профсъюзите Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles (FDSEA, "Национална федерация на синдикатите на фермерите") и Jeunes agriculteurs d'Ile-de-France ("Младите фермери от Ил дьо Франс") вече призоваха поддръжниците си на 26 януари да затворят главните пътища, водещи към Париж, в очакване на съобщение от правителството.

"Целта им е да окажат натиск върху (френския министър-председател) Габриел Атал и да постигнат напредък по въпросите на опростяването на административните процеси, заплатите и цените на горивата", пояснява каналът.

Очаква се Атал да направи официално изявление, в което да обяви възможните правителствени мерки за преодоляване на кризата, уточнява BFM TV.

През януари във Франция започнаха масови протести на фермери. Една от причините е предстоящото поскъпване на дизеловото гориво. Френските фермери също са недоволни от спада на доходите в резултат на увеличения внос на селскостопански продукти във Франция. Фермерите търсят и опростяване на бюрократичните процедури, свързани с изискванията на ЕС