Протестиращи фермери във Франция блокираха няколко магистрали около Париж с искания за по-добри условия на труд, по-високи възнаграждения и по-слаби екорегулации, съобщават France Info и AFP.

През последните дни във Франция, която е най-големият европейски производител на селскостопански продукти, пламнаха национални протести. Фермерите в страната са разгневени заради бюрокрацията и политиките за опазване на околната среда, които според тях ощетяват печалбите им и ги правят неспособни да се конкурират с по-малко строгите съседи на Франция.

Протестиращи селскостопански производители засилиха кампанията си на натиск срещу правителството, като създадоха осем контролно-пропускателни пункта по главните артерии към Париж.

"Нуждаем се от отговори. Това е последната битка за земеделието. Става въпрос за оцеляване“, коментира пред медиите Карине Дюк, фермер от югозападния департамент Лот-е-Гарон.

Френското правителство мобилизира 15 000 полицаи и паравоенни жандармеристи в отговор на протеста на фермерите, като на силите е наредено да покажат "умереност“.

"Няма да позволим правителствени сгради или магазини да бъдат повредени, както и да бъдат сприрани камиони, превозващи чужда продукция. Очевидно това е неприемливо“, предупреди министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен преди планираната блокада.

По думите му президентът Еманюел Макрон е инструктирал силите на реда да гарантират, че както летище "Роаси-Шарл дьо Гол“ на север, така и летище "Орли“ на юг ще останат отворени. Полицията и жандармеристите също имат заповед да предотвратят всяко нахлуване в самия Париж, допълни Дарманен.

Правителството се опитва да предотврати разпространението на недоволството сред фермерите преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, които се разглеждат като ключов тест за кабинета на Макрон.