​​Фермери блокираха днес, 26 януари, една от главните магистрали, свързващи Париж с град Лил, страните от Бенелюкс с Великобритания, причинявайки километрични задръствания, първите проблеми с трафика, причинени от последните протести във френската столица, предаде Reuters.

Синдикатите на фермерите призоваха за блокади на пътища в и около Париж днес, за да засилят натиска върху правителството, което фермерите обвиняват, че не им помага достатъчно, за да се справят с това, което според тях са ниските цени на храните и строгите регулации.

Заради блокадата на път А1 северно от Париж още тази сутрин се образува четирикилометрова колона, съобщиха от Министерството на транспорта.

Френските медии съобщават, че фермерите са поставили блокади в ранните часове на сутринта на кръстовища южно от Париж и че основните протести ще започнат рано следобед.

Правителството обяви, че ще предложи мерки, насочени към ограничаване на недоволството на фермерите, по-късно през деня.

Очаква се премиерът Габриел Атал да направи изявление, но засега френското правителство не съобщава къде и кога ще говори Атал и какви мерки ще бъдат обявени.