Украйна продължава да оказва натиск върху западните си съюзници за предоставяне на помощ за оборудване и обучение, като се опитва да се възползва от объркването и ниския морал на руската страна, пише френската редакцияна Euro News.

Твърде слаба броня: украински офицер смята, че танковете AMX-10 RC, доставени на Украйна от Франция и използвани в момента в контраофанзивата на Киев, са неподходящи за фронтови атаки.

Командирът на батальона на 37-а пехотна бригада на морската пехота, с позивна "Майор Спартанец", описва наблюденията си върху тези френски танкове на бойното поле по време на настоящото им разполагане край Донецк.

"Те поддържат огъня заради леката си броня", е заявил той. "Въоръжението им е добро, средствата им за наблюдение са много добри. Но за съжаление именно леката броня ги прави непригодни".

През януари френският президент Еманюел Макрон обеща доставката на тези високомобилни колесни разузнавателни бронирани машини, оборудвани със страховито 105-милиметрово оръдие. Четири месеца по-късно те вече са на фронтова служба, според украинското правителство.

Но в тази война с висока интензивност, белязана от постоянни тежки артилерийски удари, тънката им броня се оказва основна слабост, според "Майор Спартанец".

"Има случаи, когато 152-милиметров снаряд е избухнал наблизо и шрапнелът е пронизал превозното средство“, е отбелязал 34-годишният офицер, който е заявил, че това вече е довело до смъртта на екипажа.

"Снаряд избухна до превозното средство, осколките пробиха бронята и запасът от боеприпаси (на борда) беше взривен“, е обяснил украинският офицер. "Екипажът от четирима души, за съжаление, остана вътре; те бяха убити в бронираната машина.“

Затънал в калта

Според военният, някои AMX-10 RC също имат проблеми със своите скоростни кутии, може би, според него, поради използването им по черни пътища.

"Изпращането на тези превозни средства (в атаката) за унищожаване е (...) безсмислено, защото е риск главно за екипажа“, е заявил офицерът, без да уточнява броя на тези френски бронирани машини в неговата бригада. Той е отказал да покаже на AFP каквито и да било AMX-10 RC.

Френският военен експерт Мишел Гоя е отбелязал в Twitter през януари, че високата мобилност на тези бронирани превозни средства ги прави много полезни "за използване в "огневи“ части зад фронтовата линия“ или за бързо използване на пропуски на фронтовата линия.

AMX-10 RC обаче не е проектиран "за борба с бойни танкове с по-тежки оръдия", е добавил той, като е посочил, че бронята му е твърде слаба, за да се справи с "всичките противотанкови оръжия на съвременното бойно поле".

Уебсайтът Oryx, който проследява загубите на оборудване от двете страни въз основа на изображения, публикувани свободно в интернет, твърди, че най-малко три AMX-10 RC са били "изоставени“, след като са станали неизползваеми по време на боевете на фронта.

Майор Спартанец твърди, че неговите войници са преминали едномесечно обучение във Франция, за да се научат да използват колесният разузнавач AMX-10 RC, но това не е достатъчно, за да го овладеят напълно.

По-добра американска броня

Според френската армия AMX-10 RC, който тежи около 20 тона, е защитен срещу леки пехотни оръжия. Разработен през 70-те години на миналия век, той постепенно се заменя във Франция от по-модерна бронирана машина Jaguar.

Украинският военнен твърди, че бронята на американските леки транспортни машини Oshkosh и британските Husky, също доставени в Киев, са по-подходяща и ефективна от  AMX-10 RC. И двете са проектирани да издържат на импровизирани взривни устройства и засади.

Той е показал пред AFP два Oshkosh, използвани от неговата част. Капакът на един от тях е с леки увреждания от шрапнели. 

Когато Oshkosh експлодира на мина, колело може да бъде повредено, "но пехотата не се притеснява“, е обяснил той. Обратно, когато транспортна машина съветска разработка, като БМП или БМД, се натъкне на мина, "това е много тъжно за екипажа и машината“.