Френските военноморски сили придружават кораби с френски интереси в района на Червено море, заяви в четвъртък висшият военноморски командир на страната в района, като добави, че настоящият ангажимент на Париж не включва директни удари по бунтовниците хути, предава The Guardian.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират по-голямата част от Йемен, се насочват към морските маршрути в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка ХАМАС, която се бори с Израел в Газа.

В изказване пред медиите, както съобщава Reuters, адмирал Еманюел Слаарс, съвместен командир на френските сили в региона, е заявил, че Франция работи в тясно сътрудничество с ръководената от САЩ мисия "Пазител на благоденствието" в района, като обменя информация и извършва патрулиране, но е заявил, че командването на френските сили остава изцяло под контрола на Париж.

"Френската операция се състои, от една страна, в патрулиране на морските зони, където действат хутите, за да ги спрем", заявява Слаарс. "Тези патрули са в координация с операцията "Пазител на благоденствието", допълва той.

"От друга страна, ние редовно ескортираме кораби под френски флаг или с френски интереси в Червено море. Придружаваме ги по време на цялото им преминаване."