Група представители на Горната камара на френския парламент публикуваха отворено писмо до президента Еманюел Макрон за провала на сътрудничеството с Африка. В текста те подчертават, че той е допуснал "Френска Африка“ да се превърне във "военна руска, икономически китайска и дипломатически американска Африка“, отбелязва националният ежедневник Le Figaro.

Писмото е подписано от 94 от общо 348 сенатори, включително председателя на фракцията на "Републиканци“ в Сената Бруно Ретайо и председателя на Сенатската комисия по външни работи, отбрана и въоръжени сили Кристиан Камбон.

"Днес Нигер, но вчера Мали, ЦАР и Буркина Фасо отхвърлиха Франция, френските войски и френските компании. След провала на операцията "Бархан“, паравоенните формирования на "Вагнер“ идват на наша сметка“, се казва в отвореното писмо. Те обвиняват руските наемници, че не зачита правата на човека и вярват, че към компанията се обръщат диктатори или лидери, които поддържат властта "като обединяват населението си срещу бившата колониална власт“.

Сенаторите посочват, че това движение "на юг от Сахара се разраства". Демонстрации и антифренски акции вече се провеждат в такива "привидно близки страни като Кот д'Ивоар и Сенегал“.

Според подписалите писмото френското правителство е маскирало провалите, като е обвинявало инакомислещите в носталгия по политиката на "Френска Африка“, която предполага неформално опека над бившите колонии. "Африка, един приятелски континент, изглежда престана да разбира Франция и все повече оспорва нейната роля и присъствие“, се казва в писмото. Сенаторите призовават Макрон да преразгледа политиката си спрямо Черния континент.

Министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню коментира писмото, като заяви, че не е съгласен с твърдението за "провал“ на операция "Бархан“ (за борба с ислямистки групировки в  Мали, Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и Чад). Той обаче призна необходимостта от "извличане на поуки, както във всички кризи и всички военни операции“.