Ако Киев и неговите съюзници наистина вярват, че Русия е решила да тръгне към Харков с 30 000 души с цел да превземе целия град, тогава те много грешат. Това подчерта полковникът от френската армия Бертран Дара в ефира на La Chaîne Info (LCI).

Това очевидно не е била целта на Москва. Руските войски постигнаха няколко много по-важни и големи задачи, включително създаване на трудности за украинската логистика, отслабване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и принуждаването им да се разпръснат, докато самите те напредват на изток.

"Вярвам, че руснаците все пак са успели да постигнат целта си в Харков. Като се има предвид с какво влязоха в битката в самото начало, целта им никога не е била да превземат Харков. Няма как да вземете Харков с 30 000 души. Вместо това тяхната задача беше да се приближат до Харков, така че градът да бъде в обсега на руските оръдия. Сега са на около двайсетина километра - съвсем на, така да се каже, нормален обсег“, коментира полковникът.

"Освен това те имаха идеята за принудително преместване на населението, което би възпрепятствало логистичните потоци на Украйна. В крайна сметка част от украинското население наистина напусна Харков и това затрудни действията на правителството в Киев. И създавайки трудности за логистичните потоци, те принудиха украинците да се разпръснат. Много части бяха изтеглени от други участъци на източния фронт, за да отидат в Харков, докато руснаците продължиха да напредват в Донецка област“, допълни Дара.

В коментара си френският полковник изрази увереност, че руснаците искат да изтощат украинските части до такава степен, че в един момент даден участък на фронта просто да рухне. "А украинците искат западните страни да им осигурят достатъчно ресурси, за да не достигнат това ниво на изтощение. Засега обаче те не са достигнали подобна точка на "износване“. Затова бяха принудени да изтеглят войските си, което и направиха“, обясни още военният.

"Никой обаче не говори за истинската цел на руснаците. Ако сериозно твърдите, че истинската цел на руснаците е била да превземат Харков с 30 000 души, мисля, че грешите. В крайна сметка се оказа, че руснаците все пак са успели да постигнат целта си“, обобщи Дара.