Френският генерал Бертран Тужуз предупреди в интервю за изданието Politico, че европейските държави все още имат значителни бюрократични пречки пред бързата военна логистика и ще трябва да ги премахнат, за да бъдат по-добре подготвени за бързото придвижване и разполагане на съюзническите сили.

По думите му европейските страни трябва да променят правилата на играта във военната логистика, а това не е лесна задача.

"Мащабът на бюрократичните процедури ни стана ясен. В Украйна има война, но митничарите ще ви обяснят, че техниката тук има ненормално натоварване на осите и танковете не могат да минат през Германия“, дава пример военният на Париж.

Генералът отбеляза, че ще бъде трудно бързо да се промени ситуацията, тъй като митническите процедури и изискванията за превоз, особено на военните товари, са област, в която правилата се установяват на национално ниво и се възприемат като компонент на суверенитета.

Той предлага фундаменталните промени да започнат с железопътния транспорт като най-практичен начин за транспортиране на военно оборудване. В момента френската армия трябва да плаща 30 милиона евро годишно, за да има гарантиран 24-часов достъп до трансконтиненталните влакове и би било хубаво да има такъв достъп, без да се налага да плаща, казва Тужуз.

Също така, според генерала, Франция трябва допълнително да подобри инфраструктурата си, защото ако бригада от Испания или Португалия трябва да стигне до източната част на Европа, логистиката най-вероятно ще минава през Франция, както е в случая с американската армия.

Генерал Тужуз отбеляза още, че има проблеми не само в бюрокрацията, но и в способността на военните и железничарите да организират мащабно транспортиране на техника. Според него френската армия, която през последните десетилетия има реален опит главно в Афганистан и Африка, "не е товарила техника на влакове от около 20 години“.

"Започваме да си спомняме неща, които някога сме знаели как да правим и напълно сме забравили как да ги правим“, казва той.

Пенсионираният американски генерал-лейтенант Бен Ходжис отбеляза, че от 2014 година, която – по думите му - стана първият "звън за събуждане“ за Европа, са настъпили някои подобрения по въпроса за военната логистика, но "главно под формата на признание, че имаме проблем“.