Видео от комуната Сен Пиер дьо Коломбие във Франция набира все по-голяма популярност в онлайн пространството: в него монахиня ловко хваща протестиращ екоактивист и го хвърля на земята, съобщава германският вестник BILD.

От редакцията поясняват, че група активисти са се събрали на популярно място за поклонение в комуната, за да протестират срещу строежа на нов църковен комплекс. Тъй като местната селска църква отдавна не успявала да се справя с потока от посетители, местните власти решили да разрешат изграждането на нова църква наблизо с капацитет за 3500 души, заедно с мост и паркинг за автобуси.

Екоактивистите обаче смятат, че изграждането на новия комплекс ще се отрази негативно на околната среда. Поради претенциите им строителството, започнало през 2019 година, било временно отложено, но е възобновено отново през 2022 година.

Оттогава активисти са нахлували и "превземали“ строителната площадка няколко пъти. Затова представители на местен манастир решили да защитят съоръжението с ограда, която в крайна сметка била съборена от протестиращите. По време на последните протести монахините обградили багера с жива верига, пеели песни и не допуснали екоактивисти до строителната техника.