Връщането на Украйна в границите й от 1991 година на този етап е "много сложна задача“. Реално ни очакват преговори за прекратяване на огъня, а не за мир, казва световноизвестният американски професор, философ и изследовател на политиката и международните отношения Франсис Фукуяма. По думите му, Киев сега трябва да накара руското цивилно население да усети болката от войната.

"Не мисля, че ще имате нещо като победа от 1945 г., когато Украйна марширува към Москва и Путин се самоубива. Това няма да се случи. Освен това вярвам, че способността на Украйна да освободи цялата територия в границите от 1991 г. е много трудна задача на този етап, но в същото време е политически невъзможно някой украински лидер да подпише такова мирно споразумение, което ще даде на Русия дори метър украинска земя. Затова смятам, че реално ни чакат преговори за условията на примирие, а не за мир“, обясни той в интервю за "Украинская правда“.

Според политолога това е много трудна задача. Но според него е възможно прекратяване на огъня без съгласието на Украйна за териториални загуби.

"Смятам, че е точно това, върху което трябва да работим, защото, както вече казах, сега е нереалистично всеки метър от вашата територия да бъде освободен с военни средства“, добави Фукуяма.

В същото време, отговаряйки на въпроса дали това ще бъде пауза, след която войната ще бъде възобновена, той отбеляза, че затова присъединяването на Украйна към НАТО е толкова важно.

"Русия трябва да бъде сдържана от нова атака. Защото Украйна няма да иска да възобнови войната след примирието. Русия ще го направи“, пророкува той.

В същото време, според Фукуяма, Украйна има мощни стимули да не върне окупираните земи на всяка цена. Така големият проблем е продължаването на ракетните атаки от страна на Руската федерация - и само укрепването на ПВО няма да е достатъчно.

"Това не осигурява стабилност и ако в бъдеще руснаците продължат да изстрелват 100 ракети тук, това няма да е ефективно примирие, нали? Следователно, трябва споразумение, което ще доведе до истинско примирие между страните .. И след това трябва да имате начин да ограничите възможността за възобновяване на пълномащабна война и това е мястото, където вашето влизане в НАТО или някакъв еквивалент на членство - например твърда военна гаранция - става много важно“, изказва той своето мнение.

Както отбеляза журналистът, подобно прекратяване на огъня ще бъде само временно - но ще означава и отстъпки от двете страни. Ето защо, за да се принуди Руската федерация да предприеме такава стъпка, "необходимо е да се засили болката, която Русия и руснаците изпитват заради тази война“, подчерта политологът. По-специално, той предлага Крим да стане неподходящ за разполагане на руски войски.

"Освен това напълно подкрепям правото на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия. Руското цивилно население все още не е усетило войната. Така че трябва да ги накарате да разберат какво е война. Това е много важно“, казва Фукуяма.

Той добави, че Руската федерация никога няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато не почувства, че трябва да го направи. В момента нито Русия, нито руснаците страдат достатъчно, за да се случи това.

И ако тази болка е достатъчно силна, Руската федерация ще трябва да направи отстъпки, дори Путин да остане на власт.

"Дори сега има сериозен недостиг на персонал в руската армия. Това е една от причините, поради които Русия не можа да отговори истински на вашето нахлуване в Курска област“, заключи Франсис Фукуяма.