Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс е заявил, че иска да се кандидатир за премиер и ще участва в парламентарни избори в Нидерландия през ноември, съобщава Reuters.

Четирипартийното коалиционно правителство на нидерландския премиер Марк Рюте подаде оставка по-рано този месец, след като не успя да постигне споразумение за ограничаване на имиграцията, което предизвика гласуване на 22 ноември.

Тимерманс официално е обявил кандидатурата си за водач на листата на "Партията на труда" и "Зелената левица", които обединяват сили в опит да спрат спада в подкрепата за левите партии.

"Тази сутрин заявих на "Партията на труда" и "Зелената левица", че бих искал да бъда кандидат да ги ръководя на следващите избори“, е съобщил Тимерманс по националната телевизия.

"Искам да стана министър-председател, защото смятам, че можем да правим политика по различен начин от последните години, че можем да създадем по-справедливо общество, в което пазарът служи на хората, а не обратното.

Ако партиите потвърдят Тимерманс като свой водещ кандидат, решение не се очаква преди края на август, той ще трябва да напусне поста си в ЕС.

Говорител на Европейската комисия е заявил, че Тимерманс няма да бъде длъжен незабавно да се оттегли, тъй като кандидатурата му "остава хипотетична", докато партиите не го отвърдят като свой избор.

62-годишният Тимерманс е вицепрезидент на Европейската комисия и отговаря за Зелената сделка на ЕС и неговият широкообхватен пакет от политики за изменението на климата и околната среда.

Той също така е добре позната фигура в Нидерландия, тъй като е бил външен министър през 2012-2014 г. в предишния кабинет на Рюте.

Той се кандидатира на първите избори от 2006 г. насам, на които Рюте няма да ръководи своята партия.

Тимерманс бе сочен за водещ кандидат за лидер на нидерландските партии след кампанията му за европейските социалдемократи на европейските избори през 2019 г., която е смятана за успешна.

 

Тимерманс, който говори английски, немски, френски, италиански и руски в допълнение към родния си нидерландски, е известен като умел преговарящ по време на международни преговори за климата и неговото оттегляне от политиката на ЕС ще предизвика шок.

Колко добре той може да се представи в нидерландската политика е открит въпрос, но проучване, публикувано на 20 юли, е посочило, че 39% от избиратели муимат доверие да ръководи следващото правителство.