30 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени във Франция в неделя (7 юли) по време на втория тур на парламентарните избори в страната, предаде Le Figaro.

Около 5000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени в Париж, поради опасност от безредици, заяви вътрешният министър Джералд Дарманен.

Дарманен се опасява, че в деня на изборите "ултралевите" или "ултрадесните" могат да създадат "безредици". Разполагането на "изключително голям брой" полицейски служители трябва да попречи на силите да "се възползват от (изборните) резултати, за да създадат безредици", посочи Дарманен.

Дарманен, който самият е кандидат на втория тур на изборите в избирателния район Туркоан, заяви, че няма да гласува нито за крайнолявата "Непокорна Франция", нито за крайнодясното "Национален сбор".

Първият тур на изборите във Франция беше белязан от протести. Хиляди хора се събраха в няколко града във Франция на протести срещу възхода на крайната десница след силното представяне на партия "Национален сбор" на първия тур на парламентарните избор. В Париж демонстрантите се събраха на Площада на републиката след призив на коалицията "Нов народен фронт", доминиран от крайнолявата партия "Непокорна Франция". Протести имаше още в Нант, Дижон, Лил и Марсилия.