Публичният дефицит на Франция тази година може да бъде много по-лош от прогнозирания, тъй като страната очаква по-малко данъчни приходи, отколкото се смяташе досега, пише европейската редакция на Politico.

Бюджетният дефицит - разликата между това колко една страна харчи и получава - може да достигне 5,6 процента от БВП на страната вместо предварително прогнозираните 5,1, според бележка, изпратена в понеделник от френското финансово министерство до законодателите, отговарящи за бюджета.

В документа се подчертава, че цифрата не е официалната прогноза за дефицита на страната, а просто прогнозиран най-лош сценарий.

Мрачното предупреждение идва, докато Франция е без правителство и е подложена на засилен контрол от ЕС, известна като процедура за прекомерен дефицит, за преразход през 2023 г.

Франция вече преразгледа целта си за дефицит за 2024 г. от първоначалните 4,4% от БВП на 5,1%. Тя също така пропусна целта си за дефицит миналата година (5,5 процента от БВП вместо 4,9 процента).

Правителството в оставка даде да се разбере, че ще бъде отговорност на неговия наследник да представи бюджета за 2025 г. и да адресира плановете си за разходи на Европейската комисия като част от процедурата за прекомерен дефицит.

Франция трябва да изпрати на Брюксел многогодишен план за съкращаване на разходите до 20 септември, но този срок може да бъде удължен до 15 октомври. Според френското законодателство правителството трябва да представи бюджета на парламента до 1 октомври.

За да ускори нещата, правителството в оставка започна подготвителна работа, като предложи да замрази разходите на същото ниво като тази година (492 милиарда евро), вместо значително да ги съкрати.