Франция отбеляза най-високата избирателна активност от 1981 година насам, като до урните са отишли 67 % от избирателите, пише France24.

Вторият и последен тур от вота на предсрочните парламентарни избори във Франция са към своя край в неделя (7 юли), когато широката лява коалиция и управляващата партия на президента Еманюел Макрон се опитват да предотвратят крайнодясно мнозинство. Избирателната активност към 17:00 ч. е била близо 67 % - най-високата от 1981 г. насам - като общото участие се оценява на около 67 %, според социологическо проучване на Ipsos Talan.

Гласуването ще определи следващия министър-председател на Франция, който вероятно ще произлезе от партията или коалицията, спечелила най-много места.

На първия тур до урните са отишли ​​59,39 % от избирателите. Седмица след първия тур около 49 милиона избиратели, вписани в избирателните списъци, могат да гласуват на втория тур на парламентарните избори, а прогнозите и резултатите ще бъдат обявени от 20:00 часа.

Днес се гласува за 501 от 577-те места в Националното събрание, долната и най-важна камара на френския парламент, а останалите 76 места вече са спечелени на първия тур на изборите.