Заради Олимпийските игри в Париж през 2024 г. парадът на 14 юли (Денят на Бастилията) се провежда не на "Шанз-Елизе", а на авеню "Фош". В официалната галерия на събитието са присъствали Еманюел Макрон и правителството в оставка, пише BFMTV.

Авеню "Фош", разклоняващо се от Триумфалната арка, е по-тясна и по-къса от Шанз-Елизе, поради което властите са били принудени да намалят и броя на автомобилите и военните, участващи в парада.

Парадът започна с параден поход на 200 войници от Републиканската гвардия, след което последва въздушната част на шоуто. В парада участваха 22 хеликоптера и 39 самолета, сред които A330, A400M и изтребители Rafale. В шествието участваха четири хиляди души.

За разлика от предишни години обаче в парада не участваха моторни превозни средства: гаубици Caesar, Griffon, Serval, Jaguar, бронирани машини VAB и танкове Leclerc.

Френският президент Еманюел Макрон пристигнанацеремонията с нов брониран автомобил Renault Rafale, който се превърна в официалния президентски автомобил превозвач.

Също така в края на парада по авеню "Фош" започна парижкият етап от щафетата на олимпийския огън, като факелът ще остане в столицата до понеделник вечерта.