"Франция осъжда преврата, който се извършва в Габон", това заяви правителственият говорител Оливие Веран, цитира France 24.

Франция следи отблизо събитията и "потвърждава желанието си резултатите от изборите да бъдат зачетени, след като станат известни", е добавил Веран, визирайки оспорваните президентски избори от 26 август в западноафриканската страна.

"Франция едва ли ще изпрати свои военни да се намесят в бившата си колония, заяви Тара О’Конър, изпълнителен директор на Africa Risk Consulting пред Al Jazeera.

"Мисля, че това, което е много ясно, е, че династичната политика е изключително непопулярна в Западна Африка. Но наистина смятам, че това е опортюнистично от страна на военните след военните преврати, извършени в Нигер, Мали и Буркина Фасо, които са съседни страни и с които военното ръководство ще имат отношения“, е комянтирала О'Конър.

"Габон е още една страна, която преди е била диктатура при бащата на Али Бонго. Тя всъщност се придвижи към демокрация и имаше сравнително успешни и мирни избори. Но мисля, че много по-интересна е нейната позиция по отношение на Франция“, е заявила тя.

"В миналото Франция щеше да се намеси със своите военни. Но страната  модернизира външната си политика спрямо Африка и сега би се намесила само по покана на ЕКОВАС или някой от регионалните органи или Африканския съюз“, добави тя.