Франция и Украйна обявиха създаването на "артилерийска коалиция“ за доставка на оръжия и боеприпаси за военните на Киев. Това става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на отбраната в Париж.

"Министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню, заедно с неговия [украински] колега Рустем Умеров, стартираха коалицията "Артилерия за Украйна“. Целта й е да засили подкрепата за Киев както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, се отбелязва в текста.

Ведомството посочва, че Франция възнамерява да разшири производството на самоходни артилерийски установки Caesar за доставка в Украйна. "Увеличаването на производствения капацитет на Nexter ще направи възможно производството на 72 САУ Caesar за Украйна през 2024 година. Взаимодействието в рамките на артилерийската коалиция ще позволи да се финансират доставките на гаубици с участието на всички заинтересовани страни“, подчертават в комюникето. Според Лекорню Франция е готова да плати доставката на 12 от 72-те оръдия.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров трябваше да присъства на конференцията по обявяването на инициативата, но посещението му в Париж бе отменено "по съображения за сигурност“. Умеров участва в срещата чрез видеовръзка.