Франция обвини Русия, че се намесва в нейните вътрешни дела, като споделя онлайн снимки на "Звездата на Давид", изрисувана върху десетки сгради в Париж, пише Le Monde.

Министерството на външните работи в изявление обвини руската мрежа RRN/Doppelganger, че се опитва да "използва международните кризи, за да всее объркване и да създаде напрежение в обществения дебат във Франция и Европа" и че организира "нова операция за руска онлайн намеса".

Разследване на Le Monde е показало, че акаунти в социалните медии, свързани с приписваната на Русия мрежа за дезинформация Doppelgänger, споделят снимки с графитите.

Обвинението е отправено, след като тази седмица френските прокурори започнаха разследване на възможността графитите, широко осъждани като антисемитски, да са били направени по "изричното искане" на лице, живеещо в чужбина. Разследващият магистрат ще проучи намерението на действията, е заявил прокурор Лаура Бекуо в изявление по-рано, след като са арестувани двама молдовци, които са заявили пред разследващите, че са действали по нареждане на трета страна.

Това е довело до широко разпространени подозрения, че френската проверка е насочена специално срещу Русия. По-рано на 9 ноември, Русия отхвърли като "глупост" обвиненията, че Москва стои зад изрисуването на десетки символи върху сгради в Париж и предградията му.

"Това е глупаво, пълна глупост и просто недостойно", е заявила говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред репортери, запитана за обвиненията за руска връзка. "Това е опит на властите във Франция или на техните специални служби просто да се преструват, че нарастването на антисемитизма във Франция е нещо различно от вътрешен проблем", е добавила тя.