Франция обяви в сряда, че изпраща допълнителни военни ресурси в Близкия изток, за да се справи с иранската заплаха, и свика заседание на Съвета за сигурност на ООН за по-късно през деня, след като Техеран изстреля бараж от ракети срещу Израел, съобщава Reuters.

"Посветена на сигурността на Израел, Франция днес мобилизира военните си ресурси в Близкия Изток, за да се противопостави на иранската заплаха“, се казва в изявление на френското президентство снощи след извънредно заседание на кабинета по сигурността, за да обсъди регионалната ескалация.

"Държавният глава също повтори искането на Франция Хизбула да прекрати терористичните си действия срещу Израел и неговото население“.

То не дава подробности какви допълнителни военни активи са били изпратени в региона, а министерството на отбраната не беше на разположение за коментар.

Външният министър Жан-Ноел Баро разговаря с американския си колега Антъни Блинкен, за да координират дипломатическите усилия, съобщиха от министерството.

Париж и Вашингтон миналата седмица се опитаха да осигурят временно прекратяване на огъня в Ливан само часове преди Израел да нанесе въздушни удари, които убиха лидера на Хизбула Сайед Хасан Насрала.

Външното министерство съобщи, че е свикало заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди ситуацията в Близкия изток в сряда следобед.

В понеделник Франция разположи хеликоптероносач в региона, за да се позиционира в случай, че бъде дадена заповед за евакуация.