Министрите на отбраната на Германия и Франция Борис Писториус и Себастиан Лекорню са заявили на среща в Берлин, че искат да подновят плановете за производство на съвместен боен танк и са изразили надежда, че проектът за разработка ще бъде завършен до края на годината, съобщава Reuters.

"Въпреки всички отричания и слухове, ние искаме този съвместен проект“, е заявил Писториус, докато Лекорн е подчертал, че искат "да изпратят ясно послание, че оставяме зад гърба си дипломатическата фаза на проекта и да започнем конкретна работа“.

"Френско-германското приятелство е уникално. Няма държава, с която да сме по-близки на различни нива на отношения от Франция“, е посочил Писториус.

"Има метод на Писториус. Той има способността да бъде много директен, много честен и това е най-добрият знак за приятелство да продължим напред и ние оставихме настрана дипломатическата страна, за да се съсредоточим върху резултатите“, е заявил Лекорну.

Британската агенция припомня, че през 2017 г. Франция и Германия се споразумяха да работят по общ боен самолет, който се оценява на обща стойност около 100 милиарда евро (198.93 милиарда лева), както и по френско-германски танк, който ще наследи германския Leopard 2 и френския Leclerc, но това споразумение се забави поради обтягане на отношенията между двете страни поради разногласия по различни въпроси.