Най-малко седем души загинаха през нощта в неделя срещу понеделник в резултат на експлозия в магазин за хранителни стоки в Южна Франция. Това съобщи в понеделник френският вътрешен министър Жералд Дарманин, цитиран от радио France Bleu



"Взривът, последван от пожар, уби най-малко седем души в Източните Пиренеи. Прекъсвам пътуването си до Монпелие, за да отида там. Напълно подкрепям мобилизираните обществени служби и жители", написа министърът.



Според радио France Bleu сред загиналите има две деца. Най-малко четирима души са ранени с различна тежест. Един от тях е скочил от втория етаж, опитвайки се да избяга от огъня. Той е откаран в болница с тежки наранявания.

Експлозията в община Сен Лоран дьо ла Солан е станала около 01:30 часа местно време (02:30 часа българско време) в понеделник, след което е започнал пожар. По предварителни данни епицентърът на взрива е бил в търговско помещение на първия етаж на сградата, до което са открити газови бутилки. На този етап спасителите обаче се затрудняват да посочат причината за взрива, както и да установят дали бутилките с газ са го причинили или само са влошили ситуацията. Инцидентът засегна най-малко 11 апартамента, освен това жителите на съседни къщи са били евакуирани поради заплаха от срутване.

Превод и редакция: Юлиян Марков