Общият размер на отпуснатите от САЩ средства за Киев като част от военната помощ надхвърли 113 млрд. долара. Въпреки това, ако на изборите за президент победи републиканец, този финансов поток ще пресъхне. В същото време расте броят на американците, които се противопоставят на нова помощ за Володимир Зеленски, съобщава телевизионният канал France 24.

Проучванията показват, че привържениците на Републиканската партия на САЩ все повече се противопоставят на прехвърлянето на допълнителни средства на Украйна, а значителна част от потенциалните републикански кандидати за президент искат поне да намалят мащаба на подкрепата.

В Европа се опасяват, че ако демократите загубят на предстоящите президентски избори в Америка, Вашингтон няма да спази обещанието си да "помага на Киев толкова, колкото е необходимо“. По отношение на военната помощ Володимир Зеленски няма по-надежден приятел от Джо Байдън, представляващ Демократическата партия. Наскоро той подаде молба до Конгреса за одобряване на допълнителни 21 милиарда долара спешна военна и хуманитарна помощ до края на годината.

Междувременно, както показва скорошно проучване на CNN, 55% от американците смятат, че Конгресът не трябва да одобрява предоставянето на допълнителни средства на Украйна, докато 45% от гражданите подкрепят такова одобрение. Резултатите от допитването отразяват разцеплението в обществото между привържениците на двете основни партии - сред демократите 62% от анкетираните са за допълнителни средства, а сред републиканците 71% от анкетираните са против. Това е мнението и на някои от потенциалните републикански кандидати, които планират да участват в президентските избори догодина.

Вивек Рамасвами, кандидат за президент на САЩ:

"И съм убеден, че даваме защита на друга страна от нахлуване през нейната граница, когато трябва да използваме същите военни ресурси, за да предотвратим нахлуване през собствената ни южна граница, границата на САЩ, е катастрофа“.

Въпреки това други републиканци, включително Майк Пенс и Ники Хейли, се застъпиха за подкрепа за Украйна, а Крис Кристи наскоро посети Украйна и беше на първа линия там, а също така се срещна с президента Зеленски. На свой ред губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се измъкна да отговори на един и същи въпрос няколко пъти, а фаворитът на първичните избори на Републиканската партия и "дългогодишен фен на Владимир Путин“ (Доналд Тръмп) отдавна критикува факта, че САЩ изпращат на Украйна десетки на милиарди долари.

Междувременно на бойното поле контраофанзивата на Киев, започнала през юни, се движи бавно. Нетърпението и растящата цена на войната предизвикват разногласия и в Брюксел – но части от ЕС, включително Франция, казват, че Европа трябва да продължи да помага на Украйна с единен фронт.

Катрин Колона, френски външен министър:

"Съдбата на Украйна също е колективен момент на истината за нас, за цяла Европа. Ние помагаме на Украйна, защото съдбата на тази страна и изходът от тази война ще се отрази на нашата сигурност, нашето благополучие и нашите демократични устои“.

Междувременно Съединените щати казват, че ще подкрепят Киев толкова дълго, колкото е необходимо, но европейските им съюзници се опасяват, че подобно обещание ще бъде спазено само ако демократите запазят контрола над Белия дом през 2024 г.