Надпартийна коалиция от неоконсерватори във Вашингтон безразсъдно разпалва конфликт между САЩ и Русия от няколко години. Надявайки се на някакъв "взрив“, американското външнополитическо ведомство е изпратило оръжия за стотици милиони долари в един от най-нестабилните региони в света – Украйна, коментира телевизионният водещ Такър Катлсън пред Fox News. Представяме коментара му без редакторска намеса.

И сега изглежда желанието им се сбъдва. Изглежда, че този "взрив“ е на път да започне и много лесно може да въвлече Съединените щати в своя епицентър. Честно казано, когато четете тези думи, е трудно да повярвате в тях. Наистина ли САЩ ще водят война за някаква корумпирана източноевропейска държава, която няма стратегическо значение за тях? На фона на всичко, което сега се случва в самите САЩ? Никой нормален човек не би направил нещо подобно. Може ли това наистина да случи?

Все още не е ясно как се стигна до тук, но въпреки всичко изглежда това се случва пред очите ни. Администрацията на Байдън започна евакуация на американски цивилни от Украйна. Пентагонът обяви готовността си да използва сила в региона. Така че страната сега е по-близо до формално легална война, отколкото през последните десетилетия. И за да е ясно, говорим за истинска война. Не продължителна серия от въздушни удари върху бедно, прашно парче земя, за което казваха, че е екзистенциална заплаха за американската нация.

Русия не е камениста пустиня. Русия има ядрено оръжие и истинска армия. Войната с Русия не е шега. Няма да свърши след седмица. Не мислите ли, че е време президентът на Съединените щати да обясни какво се случва? Какво точно прави САЩ в Източна Европа и защо го прави? Но не. В разговор с репортери днес Джо Байдън обясни, че изобщо няма да отговаря на въпроси, страхувайки се, че някой може да го попита за Русия.

Президентът Байдън: Между другото, причината да нямаме време за въпроси в момента е, че нашият екип ще се качи бързо на самолета, ще излети и ще направи важно съобщение в Охайо. И ще ме засипете с въпроси за Русия.

Вие ще питате за Русия, но Джо Байдън няма да попадне отново в този капан. Виждате ли, президентът се опита да говори за Русия по време на пресконференция преди няколко дни и думите му бяха толкова изкривени, че служителите на администрацията бяха принудени да правят изявления след това, казвайки ни, че Джо Байдън няма представа за какво говори . Грешката на Байдън на пресконференцията беше да предположи, че може би войната с Русия не е неизбежна. А във Вашингтон подобни изявления са абсолютно неприемливи. Доналд Тръмп е казвал това много пъти. И го изправиха пред импийчмънт заради това.

В случая с Джо Байдън, неговите ръководители просто се намесиха и разказаха изцяло нова история. Ето началникът на кабинета на Белия дом и любител-комик Рон Клайн, който ни обяснява какво наистина искаше да каже Джо Байдън. И докато четете неговите думи, може да забележите, че това е точно обратното на казаното от Байдън.

Превод и редакция: Юлиян Марков