Обединеното кралство е предоставило на Украйна роботизирани "бойни кучета", които са започнали да помагат на войниците на бойното поле и да плашат руските войници, които ги виждат, според съобщенията, пише Fox News.

"Роботизираното куче демонстрира възможностите си за доставка на редица важни съоръжения, показвайки потенциала си като безценен актив за военните части", заявява производителят Brit Alliance за единиците.

"Кучето-робот демонстрира изключителна мобилност и ловкост, които са от решаващо значение за преодоляване на сложни и враждебни среди", допълват от компанията. "Независимо дали се движи през отломки, преодолява препятствия или се придвижва незабелязано по открит терен, кучето-робот доказа, че е способно да поддържа високо ниво на оперативна ефективност".

Британското куче от второ поколение Brit Alliance Dog (BAD2) се е отправило към бойното поле, използвайки технология за дистанционно наблюдение и инфрачервена камера, за да се ориентира в сложния пейзаж и да изпълнява широк спектър от военни задачи, като например доставка на оборудване или разузнаване.

Украинските войски са придобили над 30 от кучетата, които на практика представляват усъвършенствани сухопътни дронове. Производството на всяко от тях струва около 9 000 долара (16 190), а Brit Alliance обещавава да ги актуализира въз основа на обратната връзка с украинските войски.

Brit Alliance вярва, че тази демонстрация на бойното поле на устройството BAD2 ще помогне за превръщането му в "крайъгълен камък на съвременната военна логистика". Според East2West единицата може да се движи със скорост малко над 14 км/ч и да се придвижва в продължение на пет часа на разстояние над 3км.

Командирът на едно от украинските подразделеняи, изболзващи кучето-робот заяви пред The Telegraph по-рано, че подразделението работи по това кучетата да "действат като безпилотни камикадзета срещу превозни средства или вражески войници".

"Ще започнем да ги използваме масово след пълната модернизация на робокучетата за нашите нужди", допълни командирът. "Процесът вече е в ход".

Дори руските медии не могат да устоят да не обсъдят странното ново подразделение, кръстосващо бойното поле, като пишат, че "врагът не е глупав и търси начини да подобри тактиката, да използва нови идеи и решения".

Безпилотните летателни апарати играят все по-голяма роля във войанта в Украйна.

По-рано тази година Украйна разгърна дрона "Морско бебе", за да се опита да разруши Кримския мост, причинявайки структурни повреди с морския дрон, който има еднотонен полезен товар и може да се движи с до 62 км/ч, според украинското издание EuroMaiden Press.