Катастрофата на изтребителя F-16 в Украйна е важен знак за нарастващата заплаха за Русия и Китай, които трябва да ги тревожи. Според Fox News катастрофата е убедително доказателство, че украинските военновъздушни сили стават все по-агресивни и способни.

Разтърсващата загуба на F-16 на украинските военновъздушни сили, преследващ ирански безпилотни самолети на малка височина миналата седмица, е положително доказателство, че украинските военновъздушни сили стават все по-агресивни и способни. Но тук има и трезв урок за САЩ срещу Китай. Ежедневните въздушни сражения срещу ракети и дронове над Украйна са само предвкусване на това, което американските бази и съюзници биха могли да преживеят в случай на китайски атаки, коментира пред американската телевизия Дан Хофман, сътрудникът на Fox News и бивш началник на отдел в ЦРУ

Почти сигурно е, че пилотът, идентифициран като полковник Алексей Moonfish Мес, е бил много агресивен в защита на родината си. На 26 август Русия е предприела нападение срещу Украйна със 127 ракети и 109 безпилотни самолета камикадзе. Мес вече е свалил няколко, като се съобщава за три крилати ракети и един дрон.

"Загубата на пилота е изключително болезнена за преживяване, особено като се има предвид, че той е бил сред тези, които са се борили за правото на Украйна да има самолети F-16", коментира пред New York Times Анатолий Храпчински, пилот и бивш офицер от украинските военновъздушни сили.

Мес все още е имал налични оръжия, както и няколкостотин патрона в 20-милиметровото оръдие Gatling на F-16. Безпилотните самолети "Шахед" 136 например летят с около 115 км/ч и сравнително ниско, което ги прави примамливи, уязвими цели за опитни пилоти на изтребители. Рисковете за пилотите се увеличават, когато те продължават да водят бойни действия на по-малки височини. Фиксирането на целта може да измести предпазливостта в тези напрегнати моменти, представете си напрежението, когато ракетите се насочват към цивилни граждани, към вашите сънародници.

Колкото и да е трагично, загубата на този F-16, който се сражава усилено в Украйна, показва също, че Русия и Китай са тези, които трябва да се притесняват. Ето защо:

Първо, с F-16 военновъздушните сили на Украйна стават по-агресивни и способни. Мес хвали усъвършенстваната авионика на F-16 в интервю през ноември миналата година. "F-16 е много маневрен. Той ви насърчава да пилотирате в агресивен стил", коментира той.

Вътрешната гледна точка на дългогодишния опит на Военновъздушните сили е, че подобни катастрофи често са белег за нарастващо бойно майсторство в силите, тъй като най-добрите пилоти използват F-16 до краен предел. Когато F-16 е бил нов, ВВС на САЩ са губили по 15-20 F-16 годишно. И това е било при обучение, а не в бой.

"Обърнете внимание, че това е много способен F-16, настроен от елитната 68-а ескадрила за електронна борба на ВВС на САЩ. Миналия месец ескадрилата заяви, че е препрограмирала подсистемите за електронна борба за украинските F-16, за да противодейства на развиващите се руски смущения и подслушване", посочва Дан Хофман.

След инцидента президентът Володомир Зеленски уволни командира на военновъздушните сили на Украйна. Отново не е нещо необичайно, коментира Хофман. "Уволнението на командира повишава отговорността. Най-професионалните военновъздушни сили го правят рутинно", допълва той.

"Разбира се, за мен все още е шокиращо, че бавното вземане на решения от екипа на президента (Джо) Байдън забави пристигането на първата група F-16 до август 2024 г. Но сега вече няма връщане назад. В крайна сметка ВВС на Украйна ще разполагат с между 60 и 80 F-16, доставени чрез партньорите от НАТО, които са решили да игнорират тирадите и заплахите на Путин", допълва Хофман.

"Осигуряването на тези самолети считаме за важно за защита на Украйна от по-нататъшна ескалация от страна на Русия", отбелязва Мес миналата година. Готовността на Украйна да използва - и да губи - F-16 в бойни действия укрепва защитата на страната. Конкретните бойни уроци от Украйна ще се прилагат в бъдещите тактики.