Белият дом потвърди, че администрацията на Байдън е похарчила повече от 100 милиарда долара за помощ на Украйна, според документи, получени от Fox News. Тези данни бяха дългоочакван отговор на искането на Сената за "пълен доклад от край до край“ за помощта, предоставена на Украйна. Както отбелязва американският телевизионен канал, отговорът на Белия дом е получен повече от седем месеца след отправянето на искането.

Директорът на Службата за управление и бюджет на САЩ Шаланда Йънг прикачи оправдателно писмо към финансовия отчет, в което тя заявява, че "тази подкрепа е от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле, както и за способността на нейния народ да оцелее в тежки условия". Нещо повече, тъй като не иска да влиза в конфронтация със сенаторите, Йънг отбелязва, че служители на администрацията на Байдън "се съгласиха, че прозрачността и отчетността са от първостепенно значение, за да се гарантира, че американските данъкоплатци могат да имат доверие в тяхната помощ за украинците“.

От представените данни следва, че Управлението и бюджетът на САЩ са похарчили общо 101,2 милиарда долара за Украйна, съобщава Fox News. В допълнение към вече изразходваните средства, таблицата съдържа планове за изразходване на допълнителни 9,8 милиарда долара, които вече бяха разпределени по-рано. В допълнение към повече от стоте милиарда, които вече са похарчени за Украйна, Белият дом поиска миналия месец от Конгреса допълнителни 24 милиарда долара, които все още не са одобрени, сума, която все още не е отразена в доклада.

Както отбелязва Fox News, допълнителните 6 милиарда долара, които Пентагонът поиска "поради счетоводна грешка в Министерството на отбраната“, също не са били включени в таблицата. Малко след това американски сенатори, които вече се противопоставиха на помощта за Киев, внесоха законопроект, насочен към "предотвратяване на повторението на подобни грешки“, пише американското издание.