Руска атака срещу Европа преминава от хипотетичен сценарий към реалност, тъй като не минава и ден, без руски официални лица да заплашват Полша, Финландия или балтийските държави с ракетни удари или нахлуване, уверени са в редакцията на американското списание Foreign Policy.

"Следователно не е изненадващо, че 80% от анкетираните финландци през 2022 година са заявили, че са готови да защитят страната си. През същата година Варшавският институт за предприемачество установи, че 66% от поляците са готови да защитават страната си и много от тях сега доброволно преминават бойна подготовка. Граждани на други страни от Балтийско до Черно море изразяват подобна решимост да защитят своите страни и съграждани от руско нападение“, се казва в материала.

В същото време изданието отбелязва, че остава несигурно дали ще има достатъчно войници, които да се бият с войските на Путин. Страните на първа линия в Европа може да имат много по-голям проблем с набирането на войници от Украйна: заради "мрачни демографски тенденции и населението е спаднало с милиони през последните десетилетия“.

"Руската инвазия в Украйна ясно показа, че технологията не може да замени войниците в голяма сухопътна война. Те са необходими, за да управляват танкове и да бъдат на предни позиции в окопите, да движат и поддържат артилерия, да контролират самолети и безпилотни апарати и да превземат и държат територия. Украйна, например, има нужда от хиляди нови войници всеки месец за ротация на силите, компенсиране на загубите и предотвратяване на по-нататъшно руско настъпление“, анализира изданието.

Освен това, коментирайки данните на социолозите, Foreign Policy подчертава, че много граждани на европейските страни може да напуснат страните си, когато перспективата за война стане реална. Тяхната миграция на запад ще бъде много по-лесна, отколкото би било, когато тези страни все още не бяха членки на Европейския съюз. В същото време има търсене и в самата Западна Европа, която е изправена пред недостиг на население и нужда от работна ръка.

"Ако тези фактори не бъдат взети под внимание, вероятността от емиграция поставя под въпрос способността на тези страни да защитават източните граници на Европа“, предупреждават в материала.