В резултат на украинския пробив в Курска област са се спукали многобройни информационни балони на Владимир Путин, които Кремъл е изграждал десетилетия, пише Foreign Policy.

Първият балон е "десетгодишната пропаганда на Кремъл за катастрофалната заплаха от Украйна“. Изданието отбелязва, че въпреки тези теории, на фона на офанзивата не е имало обществен отзвук: нито спонтанно формиране на милиции, нито дълги опашки от доброволци в центровете за набор.

"Сега на руските военни се предлагат абсурдно огромни бонуси по договора, които надвишават средната годишна заплата на руснака. Междувременно главният представител на руското правителство Дмитрий Песков дори не си направи труда да прекъсне отпуската си“, отбелязват журналистите.

Но изданието пише, че обществото се обедини не срещу "нацистите“ от Киев, а срещу собственото си правителство. Най-против са жителите на Курска област и майките на наборници, които призовават властите да върнат синовете им на наборници от зоната на бойните действия.

"Вторият балон е образът на Путин като авторитарен лидер, който е изграден върху сила, ред и обещание да направи Русия отново велика. Неговият очевиден провал да защити границите на страната прави Путин, който е обвързал управлението си с възстановяването на изгубената руска империя, да изглежда слаб“, отбелязват журналистите.

Третият балон, който Украйна е спукала, когато прехвърли войната на руска територия, е разказът на Кремъл за ескалация на войната. Твърди се, че съществуването на Русия зависи от изхода на войната. "Руската федерация обаче не се обърна за помощ към собствения си отбранителен съюз (ОДКБ), което трябваше да направи, ако съществуването й беше застрашено“.

"През 2016 г. Путин тъжно заяви, че границите на Русия не свършват никъде. Днес се оказва, че те също не започват от някаква конкретна точка. Досега всяка от заплахите на Путин, включително ядрената, се оказва празна – дори действителната граница на Русия не изглежда "червена линия“. Така друг балон, който Курск спука, е западната теория за ескалацията и червените линии, които карат Русия да изглежда много по-силна и решителна, отколкото е в действителност", заключават журналистите.