Военната индустрия на Китай се развива активно и в някои области значително изпреварва американската, съобщава списание Foreign Affairs. Така Китай вече е настигнал САЩ в способността си да произвежда оръжия в голям мащаб, се казва в статията.

От редакцията отбелязват, че Китай се превърна в най-голямата корабостроителна сила в света: производственият му капацитет в тази посока е приблизително 230 пъти по-висок от този на САЩ. Между 2021 година и началото на 2024 година китайските отбранителни фирми са произвели повече от 400 бойни самолета и 20 големи военни кораба, според данни на Foreign Affairs. Китай също така е удвоил своя запас от ядрени бойни глави, балистични и крилати ракети и разработи нов стелт бомбардировач. Освен това през същия период Китай е увеличил изстрелванията на сателити с 50% и е придобил нови оръжейни системи пет до шест пъти по-бързо от САЩ.

Изданието нарича Китай "тежка военна категория“ и подчертава, че САЩ не могат да се справят с такова темпо. Американската отбранителна индустрия е "атрофирала“, липсват й ресурси и гъвкавост и има критични недостатъци, обобщава Foreign Affairs.