Най-добрият сценарий за операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област е, че да успеят да сдържат настъплението на Русия в Донбас и в същото време да запазят превзетата руска територия "с устойчив военен ангажимент“, пише американското списание Foreign Affairs.

"Офанзивата може също така да доведе до промени в политиката на Запада по отношение на използването на ударни оръжия с голям обсег и да влее така необходимата енергия в мисленето на съюзниците на Украйна за пътя напред на този етап от войната“, се казва в материала.

Посочва се, че най-лошият сценарий е след няколко месеца Украйна да загуби значителни участъци земя на изток и да не запази територия в Курск, която може да използва като "разменна монета“.

"Офанзивата предлага възможности, но също така носи значителни рискове и проблеми... Във всеки случай, Киев се надява, че офанзивата в Курска област ще стимулира промяна в възприятието, че войната е в негативна траектория, ще отключи допълнителна материална помощ и отмяна на ограниченията на Запада върху използването на оръжията“, пише списанието.

Отбелязва се, че операцията в Курск ще принуди Москва да мисли и за това, че Украйна запазва своите възможности и че изходът от тази война все още не е определен, въпреки че тази офанзива не променя настоящия материален дисбаланс във войната.

 "Операцията беше добре изпълнена и бързо постигна няколко ограничени, но важни цели, което би я направило ефективен едноседмичен рейд. Ако можеше да оттегли значителни руски сили от други фронтове, тогава операцията би била повече от оправдана. Но досега има малко доказателства, че това е направено... Досега Русия е изтеглила войски от Запорожие и Харков, поддържайки настъпателни операции около източните градове Угледар, Покровск, Торецк и Купянск. Отговорът на Русия срещу Курск изглежда е икономия на сила за възпиране на инвазията, тъй като тя продължава да дава приоритет на офанзивните операции в Донецк. Москва може би проявява известна предпазливост, като признава, че през последните години Украйна имаше тенденция да предприема атаки на множество фронтове. Това може да не е единствената планирана настъпателна операция на Украйна“, се казва в статията.

Отбелязва се, че украинските войски сега се окопават в Русия и създават своя собствена военна администрация в региона, възнамерявайки да държат Курския плацдарм в обозримо бъдеще.

"Много зависи от това как ще реагира Москва. Ако руските войски се втурнат към украинските линии, тогава Киев може да принуди Москва да влезе в битка при свои собствени условия, увеличавайки натиска по целия фронт... Курск може да отслаби настъпателната мощ на Русия, като премести битката на руска територия. Москва също може да се почувства принудена да създаде значителен оперативен резерв и да разположи по-големи гарнизони по границите си. Това също ще намали бойната мощ, която Русия може да има, за да воюва в Украйна“, пише списанието.

Изданието добавя, че Киев ще трябва да избере дали да задържи това, което има, или да инвестира повече ресурси в Курската операция, за да принуди Русия да предприеме много по-големи усилия за противодействие: "Но рисковете не трябва да се подценяват“.