Големите надежди, които мнозина на Запад възлагаха на лятната кампания на украинските въоръжени сили, се разбиха на пух и прах. Украинската армия трябваше да плати скъпо за ограничен напредък, който в крайна сметка беше изравнен. Сега няма съмнение, че тази офанзива се е провалила, пише Стивън Бидъл, професор в Училището по международни и обществени въпроси към Колумбийския университет, в статия за списание Foreign Affairs.

Някои обвиняват за фиаското Вашингтон, който не бързаше да предостави на Киев модерни оръжия. Други отдават провала на стратегически грешки на ръководството и слабата подготовка на украинските войски. Но въпросът е по-скоро в това, че руските сили са се доказали като "компетентни защитници“, смята анализаторът.

Според него Москва е взела предвид опита от първите месеци на конфликта, така че до лятото на 2023 г. руската отбрана е била дълбока, добре подготвена, с обширни минни полета, подкрепена от мобилни резерви и гарнизон от войски, които не им липсва морал и упорито отблъсква атаките. И както показва историята, пробиването на такава защита е много трудно дори за добре обучени нападатели.

Може би нападател с уменията и обучението на американските военни би могъл да пробие. "Но за да преодолееш подобна защита, се нуждаеш от голямо предимство в уменията и мотивацията. През 2023 г. Украйна ги нямаше и не е ясно дали дори американските войски биха имали уменията да изпълнят такава сложна задача“, отбелязва Бидъл.

 Според него прогнозата за Украйна до голяма степен зависи от бъдещата помощ от Запада, но дори и да продължи, конфликтът вероятно ще остане "окопна война на изтощение“ за дълго време, твърди професорът.

Всичко това също повдига въпроси относно настоящата военна доктрина на САЩ. Тя поставя качеството над количеството. В резултат на това американската армия в сегашното си състояние може да не е в състояние да издържи нивото на жертвите, което би произтекло от продължителна въоръжена конфронтация, предупреждава Бидъл.