Броят на конфликтите в света расте; съдейки по данни на Института за изследване на мира в Осло, продължителността, интензивността и броят на конфликтите вече са достигнали рекордни нива от времето на Студената война, пише Foreign Affairs.

Ако преди десет години конфликтите са продължавали средно 7 години и е имало 33 активни конфликта на година, то сега, през 2022 г., те са били 55 и продължават 8-11 години. Освен това в продължение на десет години не е възможно да се сключи дългосрочен, пълномащабен мир, отбелязва авторът на статията. По принцип конфликтите се замразяват и всеки момент могат да избухнат отново, както в Украйна. В резултат на това през 2022 г. една четвърт от населението на света живее в конфликтни региони. А броят на принудително разселените хора достигна рекорд през 2023 г.

Държавите, които обикновено се занимават с поддържане на мира - ЕС, Великобритания, САЩ - просто преминаха към управление на конфликти. "Но събитията в Близкия изток и на други места напомнят, че конфликтът може да бъде управляван само до един момент. Тъй като битките се разгарят по целия свят и основните причини за конфликтите остават неразрешени, традиционните инструменти за изграждане на мира и развитие изглеждат все по-неефективни. В резултат на това сметките за помощи нарастват, бежанците се разселват и едно разпокъсано общество продължава да страда. Необходим е спешно нов подход към разрешаването и управлението на конфликти и техните последствия“, пише авторът на статията.

Той идентифицира редица причини, поради които войните са станали по-трудни за прекратяване. На първо място, се е променило естеството на конфликтите: те най-често възникват между държави и въоръжени групировки, които имат достъп до модерни оръжия, технологии и пари, извлечени от природни ресурси и престъпни дейности. По време на Студената война конфликтите се случваха в рамките на конкуренцията между две суперсили, но сега те са по-международни. Държави като Русия, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ и САЩ участват пряко или непряко в чужди войни. И колкото повече страни участват в един конфликт, толкова по-трудно е той да бъде прекратен.

Ако преди това ООН играеше основната роля на посредник при разрешаването на конфликти, сега тя се оказа встрани. Съветът за сигурност на ООН постоянно е в задънена улица поради геополитически различия и следователно не е в състояние да предложи решения или осъждане на военни престъпления или агресия. Мироопазващите мисии на ООН стават все по-редки и кратки, не се ползват с доверието на конфликтните страни и влиянието на място, не могат да доведат до разработване на политически решения за прекратяване на конфликта и са принудени да се задоволят със спазването на примирие.

Много политици в САЩ и Европа са поразени от глобалните кризи и са изправени пред променящи се приоритети. Те трябва да изберат с кой конфликт да се справят. "Техният фокус се е изместил към справяне с последствията от конфликтите – по-специално вълни от бежанци и контрабанда на наркотици и оръжия – вместо с техните причини“.

На практика днес намесата на ООН често води до деескалация на конфликтите или в най-добрия случай до началото на крехък политически процес. В разговори с автора на статията много опитни посредници и политически служители отбелязаха, че амбициите често се ограничават до сключване на двустранни сделки за краткосрочно разведряване или конкретни цели, като споразумението за износа на украинско зърно от 2022 г. Дипломатите на ООН вече нямат правомощия за преговори или успешни резултати, така че те са "загубили голяма част от своя raison d'être (причина за съществуване)“.

Доскоро някои международни служители смятаха прекратяването на военните действия за нормална цел в преговорите. Но атаката на ХАМАС, израелските бомбардировки и нарастването на насилието в Сирия показват границите на сдържането.

Политиките за сдържане не разрешават конфликти и изискват активно управление. Това означава, че е необходимо да се разглеждат жалби, да се потиска насилието, да се посредничи в преговорите и да се вземат мерки за сигурност. Често, след като има намаляване на насилието, вниманието на миротворците отслабва, но тук е важно да не пропускате знаците, че конфликтът може да пламне отново. Този проблем е особено остър, когато въоръжените сили или режими поддържат контрол по време на политически преходи и не носят отговорност за миналото насилие.

Така много политици и дипломати предупредиха, че ситуацията в Палестина е нестабилна. Но усилията на администрацията на Тръмп са насочени към подобряване на отношенията между Израел и неговите бивши арабски противници. Но това по никакъв начин не помогна за премахване на причините за палестинско-израелския конфликт.

Освен това твърде често неразрешените конфликти се разрешават чрез предоставяне на хуманитарна помощ. Така в Сирия, където конфликтът продължава вече 12 години, хуманитарната помощ през 2023 г. се състои от 4,81 милиарда долара за програми вътре в страната и 5,7 милиарда долара за подкрепа на бежанците, като тези суми продължават да растат, така че донорите не могат да се справят.

За да могат бежанците да се върнат по домовете си без страх от насилие, преследване и дискриминация, са необходими фундаментални промени. И по този въпрос е необходима външна помощ, отбелязва авторът на статията. Необходимо е да се осигури адекватно управление, да се създаде икономическа среда, в която да се води борба с корупцията и престъпността, и гражданско пространство за диалог, оплаквания, колективни решения и управление. На първо място, това трябва да направят силни държави, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, смята авторът на статията.

Той предлага на дипломатите да използват по-внимателно думата "мир“ и да не наричат ​​преговорите за прекратяване на огъня мирен процес, тъй като те все още са далеч от истинския мир. Той разделя етапите на управление на конфликти, разрешаване на конфликти и изграждане на мир.

"Най-важното е, че е необходим нов подход към медиацията“, пише авторът. Той отбелязва, че след края на Студената война мироопазващата практика се е превърнала в професионална област, но времената са се променили. "Настоящият свят се определя от геополитическа конкуренция и изисква нещо съвсем различно. В отговор на тези предизвикателства медиаторите трябва да бъдат по-креативни и да си сътрудничат. Те трябва да станат защитници на собствената си кауза, като публично се застъпват за мир, както и да получат дипломатическа подкрепа и да се ангажират с широк кръг групи, включително гражданското общество“, отбелязва коментаторът на Foreign Affairs. По-специално, те трябва да работят в тясно сътрудничество с местните хора, да ги овластяват и да вземат предвид местните характеристики. А поддържането на мира трябва да включва нетрадиционни участници: средни държави, хуманитарни организации и представители на частния сектор.