Украински морски пехотинци и десантчици, подкрепени от танкове М-1, са създали "път на смъртта“ за руските войски, по-специално за 155-та бригада морска пехота в района на Зелени Шлях в Курска област. Военният анализатор на американското списание Forbes Дейвид Акс пояснява, че това е резултат от ответната операция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за разстрела на деветима оператори на БпЛА.

"Квартет от украински формирования – 36-та бригада на морската пехота, 47-ма механизирана бригада и 82-ра и 95-а десантно-щурмови бригади – превърнаха кратък участък от трасе в Курска област в "път на смъртта“ за руснаците“, се казва в статията.

На 18 октомври десантчиците от 95-а десантно-щурмова бригада са разбили група от 30 руснаци в три бронетранспортьора. Миналата седмица 47-ма механизирана бригада атакува руски морски пехотинци в Новоивановка, близо до Зелени Шлях, с танкове М-1 и бойни машини М-2. Междувременно ВСУ навлязоха в Зелени Шлях от юг с колона от танкове Т-64 и бронетранспортьори М-113 и взривиха руски превозни средства в движение, а също така атакуваха от запад, убивайки седем сапьори от 155-а морска пехота.

"Резултатът през последните две седмици беше "гробище на унищожена руска техника на стойност десетки милиони долари“ на главния път през Зелени Шлях... Анализатори са открили най-малко 17 унищожени руски бронирани камиона, бронетранспортьори и танкове в  района“, обобщават от редакцията.

В същото време украинците не изглежда да са загубили нито една единица бронирана техника в последните си контраатаки, пише Акс.

В същото време авторът отбелязва, че руските войски в Курска област скоро ще получат подкрепления, по-специално севернокорейски войници.