Американското списание Forbes твърди, че руските войски губят по близо 100 танка на месец в Украйна, докато местният военнопромишлен комплекс произвежда по 50 единици бронетехника за същия период.

На базата на тези предположения, Forbes смята, че, за да компенсират загубите, руснаците изваждат от дългосрочно съхранение стари танкове от времето на Студената война, възстановяват ги, модернизират ги и след това ги изпращат на фронта заедно с нови. Отбелязва се, че въпреки тези проблеми, руснаците като цяло не използват по-старите Т-72, ​​които имат "по-тънка броня и по-лоши средства за управление на огъня".

Според изчиследнията на изданието, през двадесет и осемте месеца на пълномащабната война на Русия срещу Украйна запасите от руски танкове са намалели:

Т-55 - с 31%;

Т-62 - с 37%,

Т-80Б - със 79%.

Т-72 - с 9%.

Отбелязва се, че почти всеки остарял танк може да бъде възстановен. Дори напълно ръждясал танк може да бъде почистен и шлайфан, а други компоненти могат да бъдат заменени.

Такава дълбока реставрация обаче е изключително трудоемка и скъпа. Вероятно затова Т-72 не се възстановява в Руската федерация, а тя харчи пари за ново оборудване.

"Защо Кремъл ще харчи пари за възстановяване на 70-годишни Т-55 и 60-годишни Т-62, а не 50-годишни Т-72? Отговорът най-вероятно е, че Т-55 и Т-62 разполагат с хора за зареждане в екипажа от четирима, а Т-72 има автоматично зарядно устройство, което замества четвъртия член на екипажа“, обяснява предположенията си изданието.

Последният "е труден за поддръжка“ и затова американската армия и много страни от НАТО никога не използват тази технология в своите танкове. В материала се отбелязва, че в оценка от 1982 г. Централното разузнавателно управление на САЩ, което похвали автоматичното зареждане на T-72 за неговата скорост, отбеляза неговата сложност. Това прави по-стария T-55 по-лесен за възстановяване от по-новия T-72.

По този начин руснаците възстановяват нови сложни, както и стари и прости танкове. Те заобикалят старите и сложни машини, защото изискват много време и средства, за да се върнат в работно състояние.

Според анализатора Ричард Верекер по-старите Т-72 представляват 10% от загубите на руски Т-72.

"Не мисля, че ще има конкретен момент, в който Русия ще изчерпи танковете си, но техният танков флот вероятно ще види бавен, но стабилен спад с течение на времето, което ще се отрази на техните нападателни способности“, казва OSINT анализаторът в социалната мрежа Х.