Подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "вероятно“ са победили елитната руска 83-та въздушно-десантна бригада в боевете за разположения в Харковска област град Волчанск, пише американското списание Forbes.

"Напредването на Русия за Деня на победата се превърна в кървава баня... за руските войски“, уверени са в редакцията.

Отбелязва се, че офанзивата на руснаците може да е била насочена към превземане на широк и дълбок участък от територия, за да приближи тежката артилерия до Харков или дори да напредне към самия град.

 "Нито едно от двете не се случи. Няколко седмици след началото на офанзивата на 9 май около 30 000 руски войници бяха блокирани в град Волчанск, само на няколко километра южно от границата“, пояснява Forbes.

Съобщава се, че руската 83-та въздушнодесантна бригада може да се е оттеглила от Волчанск след скъпоструващо триседмично разгръщане за възстановяване на бойната ефективност поради големия брой жертви и отказващи да се бият.

"Ако информацията бъде потвърдена, това ще бъде сериозна загуба за новата групировка руски войски – "Север“, която включва около седем полка и бригади, а загубите на руснаците във Волчанск може да станат много по-големи, тъй като оцелелите от цял ​​батальон - и това са стотици военнослужещи - бяха блокирани в химически завод в центъра на града“, се казва в статията.

Посочва се, че 83-та въздушнодесантна бригада е или е била елитно подразделение. През пролетта тази бригада участва в боевете за Часов Яр.

 "Когато офанзивата във Волчанск за Деня на победата спря, руското командване нареди на 83-та въздушнодесантна бригада да се насочи на север и да възобнови движението на групировката войски "Север“, допълват от редакцията.